Backlinks

Backlinks zijn links op andere websites die verwijzen naar jouw pagina. Deze verwijzende websites kunnen branchegerelateerde websites zijn, blogs, artikelen of social media. Het verkrijgen van backlinks valt onder linkbuilding en heeft als doel om een hogere positie te verkrijgen in zoekmachines. Een website die goed zichtbaar is in de zoekindex, kan namelijk waardevolle leads opleveren. Wanneer je linkt naar een pagina binnen jouw eigen website, maak je gebruik van interne links.

Het effect van backlinks op SEO

Backlinks zijn één van de vele factoren die van invloed zijn op de positie van jouw webpagina’s in de zoekresultaten. Daarom wordt backlinking vaak toegepast als onderdeel van zoekmachine optimalisatie. Wanneer autoritaire websites naar jouw content verwijzen, zal jij wel een waardevolle bron zijn. Om deze reden hechten zoekmachines waarde aan backlinks en kunnen deze jouw ranking verbeteren. Hoe hoger de relevantie en reputatie van de linkende website is, hoe meer waarde (link juice) jou dit oplevert. Een link van een bouwbedrijf is bijvoorbeeld niet erg waardevol als jij een kleding webshop beheert. Het is mogelijk om links geen waarde mee te geven. Gebruik hiervoor een nofollow code.

Hoe backlinks vergaren NIET moet

Backlinks zijn gewild en er zijn websites die op slinkse wijze aan linkjes komen. Google straft ongeoorloofde linkbuilding methoden hard af omdat de gebruiksvriendelijkheid van de zoekmachine in gevaar komt. De effecten van onjuiste backlinking zijn daarom vaak van tijdelijke duur. Zo kun je door het kopen van links vanaf externe webpagina vaak juist meer schade oplopen dan je het jou oplevert. Ook externe links op irrelevante websites krikken jouw ranking niet op. Wil je weten hoe jouw inkomende links er voor staan? Met een backlink checker kun je hier inzicht in krijgen.