Backlinks

Backlinks

Backlinks zijn links op andere websites die verwijzen naar jouw pagina. Deze verwijzende websites kunnen branchegerelateerde websites zijn, blogs, artikelen of social media.

Het verkrijgen van backlinks valt onder linkbuilding en heeft als doel om een hogere positie te verkrijgen in zoekmachines. Een website die goed zichtbaar is in de zoekindex, kan namelijk waardevolle leads opleveren. Wanneer je linkt naar een pagina binnen jouw eigen website, maak je gebruik van interne links.

Er zijn meerdere manieren om backlinks te vergaren, dit zijn enkele voorbeelden:

  • Je kan links verkrijgen door simpelweg contact op te nemen met een website en te vragen of jouw link geplaatst kan worden op een interessante website.
  • Je kan als gastschrijver iets op een website plaatsen (blog, review, comment etc.) en op die manier een link naar jouw pagina plaatsen.
  • Een andere (indirecte) manier is om simpelweg goede content te schrijven op je eigen website en er op die manier voor te zorgen dat jouw website als informatiebron wordt gebruikt door andere websites.

Het is belangrijk om goede tools te gebruiken om in kaart te krijgen wel en niet interessant zijn voor jouw website. Zo bieden onder andere Ahrefs , Majestic en SurferSEO waardevolle informatie.

backlink tool
SurferSEO geeft inzicht in welke backlinks je het beste kan toevoegen rond het onderwerp ”kernenergie”.

Het effect van backlinks op SEO

Backlinks zijn één van de vele factoren die van invloed zijn op de positie van jouw webpagina’s in de zoekresultaten. Daarom wordt backlinking vaak toegepast als onderdeel van zoekmachine optimalisatie. Wanneer autoritaire websites naar jouw content verwijzen, zal jij wel een waardevolle bron zijn.

Om deze reden hechten zoekmachines waarde aan backlinks en kunnen deze jouw ranking verbeteren, waardoor je hoger in Google kan komen. Marketeers gebruiken een backlinkstrategie vaak in combinatie met een on-page optimalisatie strategie, waarmee o.a. content wordt gemaak van hoge kwaliteit.

Hoe hoger de relevantie en reputatie van de linkende website is, hoe meer waarde (link juice) jou dit oplevert. Een link van een bouwbedrijf is bijvoorbeeld niet erg waardevol als jij een kleding webshop beheert.

Het is mogelijk om links geen waarde mee te geven. Dit noemen we nofollow links. Gebruik hiervoor een nofollow code.

Hoe backlinks vergaren NIET moet

Backlinks zijn gewild en er zijn websites die op slinkse wijze aan linkjes komen. Google straft ongeoorloofde linkbuilding methoden hard af omdat de gebruiksvriendelijkheid van de zoekmachine in gevaar komt. De effecten van onjuiste backlinking zijn daarom vaak van tijdelijke duur.

Zo kun je door het kopen van links vanaf externe webpagina vaak juist meer schade oplopen dan je het jou oplevert. Ook externe links op irrelevante websites krikken jouw ranking niet op. Wil je weten hoe jouw inkomende links er voor staan? Met een backlink checker kun je hier inzicht in krijgen.

Link farm

Een ander voorbeeld van hoe het niet moet is ”Link farming”. Dit komt steeds minder voor, maar je hebt het vast wel eens voorbij zien komen. Sommige website hebben een waslijst aan links op hun website staan van veelal ongerelateerde URL’s. Dit noemen we een link farm. Link farming valt onder Black Hat SEO en is dus schadelijk voor je vindbaarheid.

Heb je nog steeds geen idee hoe je jouw backlink profiel in orde moet krijgen? Stuur ons dan gerust een bericht. Maak een vrijblijvende afspraak en stuur je website URL door. Wij kijken vervolgens welke backlinks er toegevoegd moeten worden en welke backlinks schadelijk zijn voor jouw vindbaarheid in Google!

Online groei

Get in control,versnel de groei van je business

Klaar voor meer bezoekers en conversies? Of wil je een nieuw project lanceren en benieuwd naar wat wij voor je kunnen doen?