Domein autoriteit

Domein autoriteit

De domein autoriteit van een website toont aan hoe sterk de website is op SEO gebied. Je domein autoriteit wordt bepaald door het aantal relevante backlinks vanuit andere websites.

Het begrip ”domein autoriteit” is geen officiële term die gebruikt wordt door Google, maar is ontwikkeld door de derde partijen.

Domein autoriteit wordt gezien als een alternatief voor Google’s ”PageRank”, die sinds 2016 niet meer bestaat. Onderzoek heeft aangetoond dat er een duidelijk verband bestaat tussen Domein autoriteit en hogere posities binnen Google.

Wat is domein autoriteit precies?

Domein autoriteit wordt bepaald door backlinks vanuit andere websites naar jouw domein. Hoe meer kwalitatieve backlinks er naar jouw website linken, hoe hoger je domein autoriteit wordt.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat deze links vanuit relevante en gewaardeerde domeinen moet komen. Voor een goed link profiel geldt dus absoluut kwaliteit boven kwantiteit!

Zorg daarom dat je ook goed in de gaten houdt welke domeinen er naar jouw website linken. Mochten er slechte, spammy domeinen naar je website linken, dan is het verstandig om hier actie tegen te ondernemen.

afbeelding toont het verband tussen het linkprofiel en domein autoriteit aan.
In dit voorbeeld is duidelijk zichtbaar dat de groei van backlinks (referring domains) een groei van domein autoriteit betekent (domain rating). Echter zie je ook dat de groei in domein autoriteit stagneert, terwijl het aantal backlinks blijft groeien. Dit kan er op wijzen dat niet alle backlinks van hoge kwaliteit zijn.

Hoe verhoog ik mijn domein autoriteit?

Het verhogen van je domein autoriteit is een proces voor de lange termijn en gaat een stuk verder dan simpelweg wat links doorsturen naar jouw domein.

Om te beginnen heb je sterke content nodig waar websites naartoe kunnen linken. Zorg dan ook dat je goed in kaart hebt gebracht waar jouw doelgroep naar zoekt en stem je content daar op af.

Over het algemeen is het belangrijk dat je een alles omvattende SEO strategie toepast en een sterke SEO vriendelijke website hebt. Wil je meer weten over hoe je beter scoort in Google? Kijk dan even naar onze Hoger in Google gids.

Laat je merk ook groeien via andere kanalen

Een SEO strategie is onmisbaar bij het verhogen van je domein autoriteit, maar het is niet het enige waar je op moet focussen.

Een zeer sterk domein komt natuurlijk niet alleen door zoekmachine optimalisatie, maar ook door de groei van een merk. Zorg dus dat je ook via andere kanalen (offline en online) je merk probeert te vergroten.

Op deze manier vergroot je je merkbekendheid en word je door andere websites sneller erkend als een betrouwbare specialist in jouw branche. De website van Heineken is bijvoorbeeld ook niet alleen een autoriteit door SEO, maar ook door sterke marketing via andere kanalen.

Wat is mijn domein autoriteit?

Er zijn verschillende tools waarmee je je domein autoriteit kan checken. Wij maken zelf graag gebruik van Ahrefs. Ahrefs heeft ook een gratis domain authority checker, hier kun je gemakkelijk meten wat jouw domein autoriteit is. De ”DA” scores liggen tussen de 0 en 100.

Wat is een hoge domein autoriteit?

Over het algemeen geldt: hoe hoger de score van jouw domein autoriteit, hoe hoger de kans dat je goed gaat scoren in de zoekresultaten van google.

Het is echter belangrijk om er niet zo zwart-op-wit naar te kijken. De domein autoriteit scores zijn vaak vrij relatief. Daarom raden wij aan om vooral te kijken naar de scores van websites binnen je eigen branche.

Probeer jij beter vindbaar te worden op het zoekwoord ”paarden manege” en zie je in de top 10 zoekresultaten alleen maar websites van een domein autoriteit van rond de 30? Dan is een domein autoriteit van alles boven de 30 vrij hoog.

voorbeeld om aan te tonen dat je ook zonder hoge domein autoriteit goed gevonden kan worden in Google
In de top 10 zoekresultaten voor het zoekwoord ”paarden manege” heeft het hoogste resultaat een domein autoriteit (DR) van ”slechts” 31. Er staat zelfs een domein in de top 10 met een autoriteit van 0!

Tools en synoniemen

Aangezien er verschillende tools zijn die de domein autoriteit als belangrijke factor zien, zijn er ook verschillende synoniemen voor te vinden. Om verwarring te voorkomen zetten we er een paar op een rijtje:

  • Domain authority (meest voorkomend)
  • Domain rating (vooral gebruikt door Ahrefs)
  • Website authority
  • Domain score
  • DA (afkorting Domain Authority)

Sommige tools koppelen ook een score aan een specifieke URL. De autoriteit van een pagina noemen we pagina autoriteit.

Wat zijn de beste tools om je domein autoriteit mee te verhogen?

Er zijn tegenwoordig veel verschillende SEO tools waarmee jij je domein autoriteit mee kunt verhogen. Bij een goede SEO tool is het belangrijk dat je inzicht krijgt in waar jouw backlinks en die van je concurrenten vandaan komen.

Ook krijg je inzicht in waar de kansen liggen om nieuwe links te vergaren.

Een aantal bekende SEO tools zijn:

Zorg ook daarnaast ook altijd dat je de gratis tools als Google Analytics en Google Search Console goed hebt ingesteld.

Domain authority is niet allesbepalend

Sinds de opkomst van AI is een hoge autoriteit misschien nog wel belangrijker dan ooit. Aangezien er enorm veel AI content op het internet staat die niets of weinig toevoegt, hecht Google in haar laatste algoritme update nóg meer waarde aan kwalitatieve websites.

Is je domein autoriteit dan allesbepalend? Nee, er zijn veel factoren die meewegen om hoog te scoren in de zoekresultaten van google.

Zo moet je website goed indexeerbaar zijn voor Google en belangrijker nog, je content moet daadwerkelijk iets toevoegen voor de gebruiker.

Een hoge autoriteit maakt het makkelijker om ergens vindbaar op te zijn, maar het is zeker niet onmogelijk om met een technisch sterke website en sterke content beter vindbaar te worden in de zoekresultaten van Google!

Hulp bij jouw online groei

Zoek jij een specialist die jou kan helpen met het groeien van jouw organische vindbaarheid? Neem dan gerust even vrijblijvend contact met ons op. Door jarenlange ervaring weten wij precies hoe wij jouw domein autoriteit kunnen laten groeien.

Online groei

Get in control,versnel de groei van je business

Klaar voor meer bezoekers en conversies? Of wil je een nieuw project lanceren en benieuwd naar wat wij voor je kunnen doen?