Indexeren

Indexeren

Voordat een webpagina als zoekresultaat in de index van Google zichtbaar is, moet de pagina eerst geïndexeerd worden. Indexeren is het doorzoeken van nieuwe en bijgewerkte webpagina’s door zoekmachines om deze vervolgens op te nemen in de zoekindex.

Dit indexeren wordt gedaan door crawlers die het internet afstruinen via hyperlinks. Computerprogramma’s bepalen welke websites worden gecrawld, hoe vaak en hoeveel pagina’s van elke site worden opgehaald. Jouw website aanmelden bij zoekmachines om geïndexeerd te worden, is niet noodzakelijk.

Help, mijn pagina’s zijn niet geïndexeerd!

Wanneer jouw webpagina niet zichtbaar is in de zoekresultaten, heeft Google deze wellicht (nog) niet geïndexeerd. Dit kan diverse oorzaken hebben. Is jouw website net nieuw? Dan zit jouw pagina waarschijnlijk nog in de Google Sandbox.

Websites moeten zich namelijk eerst bewijzen en zijn daarom niet direct zichtbaar in de zoekindex. De plaatsing in deze ‘quarantaine’ kan ongeveer zes tot twaalf maanden duren. Een tweede oorzaak kan liggen in de slechte navigatiestructuur van de website waardoor crawlers simpelweg een pagina niet kunnen vinden.

Heb je een noindex tag meegegeven aan een pagina? Dan heb je zoekmachines vertelt deze niet te indexeren. Als laatste worden pagina’s met bijna precies dezelfde inhoud (duplicate content) ook niet geïndexeerd.

Jouw website sneller laten indexeren

Je kunt het indexeren versnellen door zoekmachines een handje op weg te helpen. Wij geven jou 3 tips om te zorgen dat jouw pagina’s worden opgenomen in de zoekindex:


1. Maak een XML-sitemap. Dit is een overzicht van al jouw pagina’s die zoekmachines moeten indexeren.
2. Doe aan linkbuilding. Hoe meer verwijzende links op andere websites, ook wel backlinks genoemd, hoe sneller crawlers van zoekmachines jouw pagina vinden.
3. Werk aan een goede navigatiestructuur en zoekmachine vriendelijke URL’s. Een ideale URL bevat het focus trefwoord en geeft direct weer waar de pagina over gaat. Prettig voor zoekmachines én bezoekers!

Online groei

Get in control,versnel de groei van je business

Klaar voor meer bezoekers en conversies? Of wil je een nieuw project lanceren en benieuwd naar wat wij voor je kunnen doen?