Sitemap

Sitemap

Wat is een sitemap en wat wordt er in vermeld?

Wil je zoekmachines én jouw websitebezoekers een steuntje in de rug bieden, dan is het gebruik van een sitemap een goede zet. In deze map staan alle URL’s van jouw pagina’s die geïndexeerd mogen worden.

Het vormt als het ware een inhoudsopgave van jouw website. Het aanmaken hiervan is niet noodzakelijk of verplicht, maar door de voordelen is dit wel een aanrader.

Is een sitemap nodig?

Je kunt een sitemap maken door middel van een sitemap generator die op internet te vinden is. Ook voor WordPress websites zijn plug-ins te downloaden waarmee je een map kunt aanmaken.

Wat is het verschil tussen sitemap XML en HTML?

De overzichtsmap heeft twee varianten. De XML sitemap speciaal voor zoekmachines en de HTML sitemap voor websitebezoekers.

Voordelen van een sitemap

De XML sitemap

De XML sitemap is een overzicht van alle pagina’s die geïndexeerd mogen worden die alleen zichtbaar is voor zoekmachines. Het is een hulpmiddel voor webcrawlers die het indexeren van jouw pagina’s makkelijker maakt.

In de map staat ook wanneer een pagina voor het laatst is bijgewerkt en hoe belangrijk een pagina is ten opzichte van andere pagina’s. Normaal gesproken brengt een crawler of spider webpagina’s in kaart door links te volgen. Een XML sitemap dient ter aanvulling en zodat er slimmer kan worden gecrawld.

De HTML sitemap

Websitebezoekers kunnen, indien deze beschikbaar is, gebruik maken van de HTML sitemap. Vaak staat deze map vermeld in de footer van een website. De sitemap is bedoeld als navigeerhulpmiddel en verhoogt de gebruiksvriendelijkheid van jouw website.

Binnen enkele muisklikken kunnen bezoekers een pagina opvragen. Vooral als je een grote of complexe site hebt, kan een URL-overzicht voor bezoekers erg handig zijn.

Voor meer vragen omtrent een sitemap, neem dan gerust contact met ons op!

Online groei

Get in control,versnel de groei van je business

Klaar voor meer bezoekers en conversies? Of wil je een nieuw project lanceren en benieuwd naar wat wij voor je kunnen doen?