Top level domain

Top level domain

Ooit wel eens nagedacht over waar .org of .be in een URL precies voor staat? Deze uiteindes van een internet domeinnaam worden ook wel een top-level domain (TLD) genoemd. Vaak zijn de extensies gekoppeld aan het land van waar de website zijn roots heeft. Enkele voorbeelden zijn de .nl voor Nederlandse websites en .es voor Spanje. Deze extensies worden door de ICANN (Corporation for Assigned Names and Numbers) toegekend. Wereldwijd zijn er meer dan wel 250 van deze landcodes.

Creatief met top-level domeinnamen

Soms heeft het topleveldomein geen betrekking op een land. Voor diverse categorieën websites bestaan er generieke top-level domains. Zo staat .edu voor educatieve websites en de extensie .com voor commerciële organisaties. De mogelijkheden van TLD’s worden de laatste jaren steeds uitgebreider. Lokale domein extensies zoals .amsterdam bestaan nog niet zo heel lang. Op zoek naar een creatievere naam? De internet extensies .guru of .ninja zijn dan wellicht iets voor jou.

Wat is het belang van een goede TLD?

Het top-level domain zegt iets over de aard of geografische ligging van een bedrijf. Wil je een domeinnaam registreren, kies dan een extensie die past bij jouw bedrijf om bezoekers geen verkeerde indruk te geven. Een domein extensie zoals .edu schept namelijk een hele andere verwachting dan een commerciële extensie. Heb je een bedrijf dat alleen in Nederland actief is? Dan ligt .nl meer voor de hand dan de extensie .com. Ook zoekmachines geven de voorkeur aan extensies die aansluiten op de taal van de content. Een passende top-level domain aanvragen heeft dan ook een positieve invloed op de vindbaarheid van je website (SEO).

Online groei

Get in control,versnel de groei van je business

Klaar voor meer bezoekers en conversies? Of wil je een nieuw project lanceren en benieuwd naar wat wij voor je kunnen doen?