Noindex

Noindex

Je kunt voorkomen dat jouw webpagina’s geïndexeerd worden en in de zoekresultaten terecht komen. In sommige situaties is het namelijk beter voor jouw positie in de zoekresultaten om een pagina niet te laten indexeren.

Bijvoorbeeld als je een speciale actie hebt voor nieuwsbriefleden. Je wilt dan waarschijnlijk niet dat niet-leden ook kunnen deelnemen aan de actie na de pagina via Google gevonden te hebben. Ook inlogpagina’s of pagina’s die nog in de maak zijn, kun je vaak beter niet laten indexeren.

Door een de metatag noindex toe te voegen aan een pagina, verzoek je de crawlers van zoekmachines deze niet te indexeren. Dit kun je doen in de broncode of download een SEO plug-in voor WordPress en ga naar de tab ‘geavanceerde opties’.

Wat als mijn pagina nog steeds geïndexeerd wordt?

Het kan een tijdje duren voordat een crawler jouw pagina’s doorzoekt en de noindex aantreft. Voor die tijd zal jouw pagina dus nog wel worden weergeven in de zoekresultaten. Met de tool ‘fetchen als Google’ in Google Search Console kun je een verzoek indienen om een pagina opnieuw te laten doorzoeken.

Is ook na goed geduld jouw pagina nog zichtbaar in de Google index? Dan kan wellicht het gebruik van het robots.txt bestand de reden zijn. De noindex metatag wordt namelijk geblokkeerd wanneer de pagina in een robots.txt bestand staat.

Mix and match met de noindex

De noindex is met diverse andere metatags te combineren om webcrawlers nog specifiekere aanwijzingen te geven. Vaak wordt de noindex samengevoegd met de metatags ‘follow’ of ‘nofollow’. Wanneer de noindex en de follow tag gecombineerd worden, volgen crawlers wél de links op de desbetreffende pagina maar vindt er geen indexering plaats.

De waarde van de links op een noindex pagina wordt wel meegenomen in de ranking. Wil je voorkomen dat een pagina wordt geïndexeerd én dat links niet meetellen? Gebruik dan de noindex en nofollow tag samen.

Online groei

Get in control,versnel de groei van je business

Klaar voor meer bezoekers en conversies? Of wil je een nieuw project lanceren en benieuwd naar wat wij voor je kunnen doen?