Gestructureerde gegevens

Gestructureerde gegevens

Soms zie je in de zoekindex wat extra onderdelen bij een zoekresultaat. Naast de standaard titel, omschrijving en URL staan er nog sterren bij of een locatie en tijd. Deze zogeheten rich snippets zijn gemaakt door middel van gestructureerde gegevens. Dit zijn stukjes tekst met een speciale markering die door zoekmachines worden omgezet in een verrijkt zoekresultaat. Google ondersteunt meerdere standaarden voor het markeren van gestructureerde gegevens waaronder microdata en microformats. De extra stukjes informatie, tekstueel of visueel, zijn een eyecatcher in de zoekresultaten wat zorgt voor meer relevante kliks. Aandacht besteden aan gestructureerde gegevens is dus zeker de moeite waard!

Diverse rich snippets toevoegen

Je kunt niet lukraak stukken tekst markeren in de hoop dat deze als rich snippet wordt weergeven. Er zijn vaste inhoudstypen die zoekmachines als Google ondersteunen en tonen in de zoekresultaten. De volgende onderdelen kunnen worden toegevoegd als rich snippets:
– Reviews met sterren als beoordeling.
– De adressen en telefoonnummers van bedrijven en organisaties.
– Personen met hun functie en plaats.
– De data en locatie van evenementen.
-nRecepten met de bereidingstijd en zelf het aantal calorieën in de maaltijd.
– Producten met de prijs en een afbeelding.
– Video’s met de speelduur en een thumbnail.

Controle over jouw gestructureerde gegevens

Het markeren van de tekstonderdelen heb je zelf in de hand, maar hoe weet je of zoekmachines jouw aanwijzingen goed begrepen hebben? Op de pagina ‘Gestructureerde gegevens’ in Google Search Console worden de markeringen weergegeven die Google op jouw website heeft gevonden. Hier staan ook eventuele fouten aangegeven.

Je kunt ook de rich snippet testing tool van Google gebruiken om te zien of alles in orde is of niet. Plak hierin de URL van jouw pagina of de HTML-code met de betreffende markeringen. Het kan een tijdje duren voordat de verrijkte zoekresultaten zichtbaar zijn. De pagina moet namelijk opnieuw gecrawld worden voordat de wijziging opgemerkt wordt.

Online groei

Get in control,versnel de groei van je business

Klaar voor meer bezoekers en conversies? Of wil je een nieuw project lanceren en benieuwd naar wat wij voor je kunnen doen?