Wat is een broncode?

Wat is een broncode?

De broncode of source code van een website of webpagina is een soort instructie met hoe de pagina er uit moet zien. In de broncode kun je diverse informatie kwijt, zoals de opmaak van de letters. Ook aanwijzingen voor crawlers van zoekmachines zijn hier in te voegen.

Het kennen van codes en computertaal is allang niet meer alleen weggelegd voor de ‘computer-nerd’. Ook in andere vakgebieden, zoals online marketeer, is kennis nodig van broncode.

Moet ik broncode kunnen lezen?

Waarschijnlijk heeft een websitebouwer jouw website gemaakt en gebruik jij de programmeertaal niet iedere dag. Leren programmeren is zeker niet nodig, maar het kan wel handig zijn om iets van HTML-broncode te weten.

Zo kan jouw basiskennis van pas komen wanneer je zelf teksten wilt toevoegen en opmaken. Het bekijken van de broncode van een pagina is simpel (het begrijpen waarschijnlijk een stuk moeilijker). Klik met de rechtermuisknop op een pagina en ga vervolgens naar ‘paginabron weergeven’.

Belangrijke onderdelen van de source code

We zullen hier geen opsomming maken van complexe codes, maar wel geven we enkele voorbeelden die wellicht nuttig zijn om toe te passen. Je kunt titels en subkoppen in teksten aangeven met een zogeheten header tag. De code voor subkoppen wordt gevormd met de H2 tag en komt er dan zo uit te zien:

Titels en subkoppen

Subkoppen krijgen het getal twee toegewezen. Wanneer je een WordPress website hebt, kun je deze broncode gemakkelijk invoegen in het tekstvak. Je ziet direct de opmaak veranderen. Ook specifieke opdrachten naar webcrawlers toe zijn zeer nuttig. Bekijk hier meer info over de noindex en de nofollow.

Mocht je meer hulp nodig hebben met instellen of aanpassen van jouw broncode, neem dan gerust even (vrijblijvend) contact met ons op.

Online groei

Get in control,versnel de groei van je business

Klaar voor meer bezoekers en conversies? Of wil je een nieuw project lanceren en benieuwd naar wat wij voor je kunnen doen?