Alt tag

Alt tag

Zoekmachines zijn in staat om teksten op websites te ´lezen´ en vervolgens de pagina te indexeren. Echter kunnen zij een stuk minder goed overweg met afbeeldingen. De betekenis van beelden is voor zoekmachines niet te lezen. Om deze reden zijn alt tags in het leven geroepen. De alt tag of img alt is een soort label van een afbeelding waarin je een omschrijving plaatst. Naast een handig hulpstukje voor zoekmachines zijn alt tags ook zichtbaar voor de lezer wanneer hij of zij met de muis over het plaatje gaat.

Beter vindbaar met alt tags

Wat is nu precies het nut van de alt tag? Naast de zoekresultaten met tekst kun je ook zoeken op een afbeelding in bijvoorbeeld Google afbeeldingen. Wanneer jij een relevante alt tag hebt toegevoegd is de kans groter dat jouw foto én de pagina waarop de afbeelding staat, prominenter worden weergegeven in de zoekresultaten. Dit kan jou weer meer relevante bezoekers opleveren. Het toevoegen van een alt attribute is dus zeker de moeite waard als onderdeel van zoekmachine optimalisatie.

Het toevoegen van een alt tag

Zoekmachines hechten het meeste waarde aan alt tags die relevant en specifiek zijn. Gebruik je een foto vooral om de boel visueel aantrekkelijker te maken? Probeer deze dan in verband te brengen met het hoofdonderwerp en verwerk jouw belangrijkste zoekwoorden in het alt attribuut. Naast de alt tag kun je afbeeldingen nog meer SEO-proof maken door een onderschrift, titel en beschrijving toe te voegen. Ook voor WordPress zijn deze aspecten beschikbaar in de bewerkingsopties van de afbeelding.